Cupping

Cupping is een therapeutische techniek waarbij kopjes op je huid worden geplaatst om een vacuüm te creëren. Dit trekt je onderliggende weefsel omhoog, wat zorgt voor een verhoogde bloedcirculatie en ontspanning van de spieren.

Cupping Therapie

De voordelen van cupping

Verbeterde bloedcirculatie en toevoer van zuurstof

Doorbloeding buikstreek bevorderen

Ontspanning en stressvermindering

Waar komt cupping vandaan?

Cupping is een oude therapie die zijn oorsprong vindt in verschillende culturen en tradities over de hele wereld. Het wordt al duizenden jaren toegepast en heeft zijn wortels in zowel Oost-Aziatische als Midden-Oosterse geneeskundige praktijken.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt cupping vaak gebruikt als een vorm van acupunctuurbehandeling. Het wordt verondersteld de doorstroming van qi (vitale levensenergie) te bevorderen en blokkades in de meridianen (energiekanalen) van het lichaam op te heffen.

Cupping wordt ook gevonden in de oude Egyptische, Griekse en Arabische geneeskunde. In de Arabische geneeskunde staat cupping bekend als “Hijama” en wordt het traditioneel gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen.

Welke klachten verlicht cupping?

Cupping biedt verlichting bij verschillende klachten en aandoeningen. Het helpt bij het verminderen van pijnklachten, zoals spierpijn, gewrichtspijn en rugpijn. Door het creëren van een vacuüm op je huid en het onderliggende weefsel, verbetert  cupping je bloedcirculatie, vermindert het ontstekingen en verlicht het spierspanning. 

Daarnaast is cupping ook gustig voor mensen die last hebben van stress en spanning. Het vacuüm-effect heeft namelijk een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Hierdoor bevordert het je gevoel van ontspanning en welzijn.

Mensen met spijsverteringsklachten vinden ook verlichting bij cupping. Door de doorbloeding in de buikstreek te verbeteren, ondersteunt cupping je spijsverteringsstelsel. 

Voor wie is cupping niet geschikt?

Cupping is niet mogelijk tijdens de eerste 3 maanden van een zwangerschap of bij mensen met huidproblemen of verse littekens.

Hoe verloopt een cupping behandeling?

Voor de behandeling voeren we een kort gesprek om de oorsprong van je klachten te achterhalen. Tijdens de behandeling neem je plaats op onze comfortabele behandeltafel. Daar brengen we een dunne laag olie of lotion aan op je huid om ervoor te zorgen dat de cups soepel over je huid glijden. Dit helpt ook om de luchtdichtheid van de cups te behouden. 

Vervolgens plaatsen we de cups op je huid. Dit doen we op specifieke acupunctuurpunten of andere gebieden die behandeling nodig hebben. De cups worden vacuüm gezogen door lucht uit de cup te verwijderen. 

De cups blijven enkele minuten op hun plaats afhankelijk van je behandelingsdoelen. Dit veroorzaakt een trekkend of zuigend gevoel, maar doet absoluut geen pijn.

Na de gewenste tijd worden de cups verwijderd door voorzichtig lucht onder de rand van de cup te laten stromen.